Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Může říct, že přežil zásah blesku.....


Document Actions
blicwag_9.jpg
Kdo může říci, že prožil zásah bleskem? Energií o napětí 150kV! Teorie o tom, jak se má správně chránit před přepětím jsou plny mnohé semináře, školení, knihy, či časopisy. Ovšem prozatím jediná firma předkládá praktické ukázky, které můžete podstoupit třeba i vy!
Miroslav Minařík, ze dne: 26.12.2003
reklama

"Viděl jsi Lenina? Ne? Tak neraď!"
Takové, či podobné heslo bylo v devadesátých letech v módě, ovšem dnes je návštěva Mausolea spíše vzpomínkou na zájezd než hrdinským činem. Perestrojka změnila mnohé hodnoty a také zmizely soudružské modly. A v případě soudruha Lenina dnes již zřejmě nikdo nikoho příliš neohromí. A tak pokud jste také stáli kolem Kremlu tři hodiny frontu, můžete dnes počítat spíše s nepochopením.

Tak co tedy?
Neobvyklým zážitkem z praktické ukázky zakončila společnost Dehn první cyklus semináře ILPC. O ILPC (International Protect Lightning Club) se zcela určitě u nás dozvíte v nejbližší době. Teorie je opravdu důležitá, leč teprve praktická stránka problematiky dodá člověku ten správný "punc" zkušenosti.

Předmětem návštěvy Dehn v Neumarktu nebylo pouze přezkoušení z teorie, ale také návštěva zkušebních laboratoří. Díky výkonným generátorům účastníci mohli spatřit ukázky nesprávně použitých přepěťových ochran.

V jedná části laboratoří přivítal skupinku odborníků šéf zkušebny. Z jeho pohledu přeběhl mnohým mráz po zádech. Vládl tajemnou silou blesku. Pravda, sice uměle vytvořeného, ale přece jen blesku!

Před námi se objevilo malé autíčko, tedy populární Volskwagen Brouk. Pokud někdo umí jen trochu německy, zarazí jej nápis na SPZ. "Blitzmobil". Opravdu to není místní vozítko, s kterým se jezdí do kantýny pro svačinu.

Náš hostitel Peter Respondek s úsměvem vyzval přítomné, aby si s důvěrou ověřili svou nabytou praxi v oblasti elektrotechnikům blízké. Mohu říci, že padaly brady a i sem tam studený pot vylepšil vodivost pokožky. 

Dispečink elektrického auta smrti měl zřejmě vše pod kontrolou. Na pultě se opravdu monitorovalo ledacos. Temný sál moc odvahy přítomným nedodal, spíše naopak. Ovšem nepřítomnost záchranné služby dala tušit, že se s úrazem či smrtí moc nepočítá.

A tak se ve vozidle objevili první experti. Byli před zásahem blesku ještě zdokumentováni, že jsou šťastni a odhodláni toto riziko podstoupit. Musíme podotknout, že se žádné prohlášení (revers) nemuselo podepisovat. Je dobré zanechat venku všechny kovové předměty (klíče, mobil, fotoaparát....), co se týká příznivců kardiostimulátorů, tak se samozřejmě tato operace nedoporučuje! Vše bylo na zodpovědnost společnosti Dehn. Také při každém praktickém pokusu byli ve vozidle přítomni tři osoby. Dva účastníci ILPC a jeden zaměstnanec Dehn.

Lidé se odsunou do bezpečné zóny....... , sál potemní..... , bzučení nabíjejícího generátoru znervózní každého nově příchozího...... , elektrický výboj mezi elektrodou a střechou auta zpečetí pozitivní domněnky. Tedy alespoň tehdy, pokud dodržíte všechny doporučené rady.

Jak vidíte, absolventi demonstrace Faradayovy klece jsou novým praktickým poznáním spokojeni. Samozřejmě, že jsou do jisté míry šťastní, že se vše obešlo bez nepříjemných následků.

Tedy, pokud jste nezažili blízký zásah blesku, čistě teoreticky.........

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933