Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Doplňující pospojování v koupelnách (2.)


Document Actions
Doplňující pospojování v koupelnách (2.)
Kde připojovat místní doplňující pospojování k ochrannému vodiči? Jak zvolit správný vodič pro místní doplňujícího pospojování? Znáte minimální průřezy vodičů ochranného pospojování? Kdy lze jednotlivé předměty sériově připojovat k vodiči doplňujícího pospojování?
Václav Macháček, ze dne: 11.08.2005
reklama

de připojovat místní doplňující pospojování k ochrannému vodiči
ČSN 332000-7-701: 1997 rovněž požaduje, aby spojení mezi ochrannými vodiči a cizími vodivými prvky bylo provedeno v těsné blízkosti prostoru, například v příslušenství, v rozváděči nebo v jiném zařízení. Z této dikce tedy nelze odvozovat, že je bezpodmínečně nutno připojující vodič určených vodivých prvků připojovat ochrannému vodiči zásuvkového obvodu přímo v krabici se zásuvkou v koupelně  v normě je určeno, že to může být i v rozvodnici.

Norma rovněž nepředepisuje způsob pro vedení vzájemného připojení jednotlivých prvků k ochrannému vodiči. Lze tedy sériově jednotlivé předměty připojovat k vodiči doplňujícího pospojování a tento vodič připojit na vhodném místě, nejdále v rozvodnici k ochrannému vodiči zásuvkového obvodu pro koupelnu.

Rovněž tak je možno na vhodném místě (například pod vanou) zřídit sběrnici připojenou k ochrannému vodiči zásuvkového obvodu pro koupelnu a na tuto sběrnici připojovat vodiče doplňujícího pospojování od jednotlivých předmětů. Tento způsob, běžně využívaný v původních zemích BRD, je přehlednější a lépe kontrolovatelný, ale obvykle i finančně náročnější.

Volba způsobu provedení záleží na projektantovi a jeho dohodě s investorem.

Volba vodičů pro místní doplňujícího pospojování

Vodiče doplňujícího pospojování spojujícího dvě neživé části nesmějí mít průřez menší, než je průřez nejmenšího ochranného vodiče připojeného na neživé části.

Vodiče doplňujícího pospojování spojujícího neživé části a cizí vodivé části nesmějí mít průřez menší, než je polovina průřezu odpovídajícího ochranného vodiče, přičemž je třeba dodržet tyto minimální průřezy:

  • 2,5 mm2, pokud je tento vodič chráněn před mechanickým poškozením;
  • 4 mm2, pokud tento vodič není chráněn před mechanickým poškozením;

Doplňující pospojování se provádí vodiči podle následující tabulky:
Částmi doplňujícího pospojování mohou být i cizí vodivé části trvalého charakteru (splňující požadavky vodivosti), jako jsou ocelové konstrukce atd.

Tabulka - Minimální průřezy vodičů ochranného pospojování

Průřez fázových vodičů instalace S (mm2)Nejmenší průřez odpovídajícího ochranného vodiče S (mm2)
S<=16S
16<S<=3516
35<SS/2

- konec

Tento článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér
Podrobnosti o časopise zde ...!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933