Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Brněnská havárie zemního kabelu (1.)


Document Actions
porjm1per.jpg
V Brně došlo k poruše zemního kabelu, při které se dostalo trakční napětí 600V DC do sítě nn. Následky byly spálené pojistky, elektroměry, spotřebiče.... Kdo to vše zaplatí? Co bylo příčinou? Zeptali jsme se přímo ředitele pro služby sítě JME!
Miroslav Minařík, ze dne: 27.05.2003
reklama

Na naše dotazy nám odpověděl ředitel divize Jihomoravské energetiky "služby pro síť" Zdeněk Dadák.

Jaké byly příčiny poruchy v ulici Jugoslávské?
V rozvodech JME se objevilo napětí DPMB (Dopravní podnik města Brna). Proč se tak stalo, to je nyní předmětem zkoumání renomovaného soudního znalce, který svůj závěr teprve vydá.

Z našeho pohledu můžu nyní říci, že náš kabel, který byl v blízkosti kabelů DPMB, byl typu AYKY, tedy nejednalo se o nějaké staré vedení.
Co se odehrálo pod zemí nyní ještě nevíme. Je ovšem zřejmé, že na jednom z těchto kabelů došlo k poruše a ta iniciovala celou havárii.
Často se stává, že v místech kde jsou uloženy kabely, se také často provádějí různé další zemní práce. V případě poškození i pouhé izolace pláště kabelu, pak "zub času" nekontrolovaně a nepředvídatelně poskytne různá překvapení. Ovšem nyní těžko říci, bez podrobnějšího zkoumání, co bylo tou pravou příčinou.

Měla tato porucha ještě další následky, o kterých se nehovořilo?
Došlo k poruše kabelů JME a DPMB, u kabelů DPMB došlo dle mého názoru k poškození většímu. (Jak kabel DPMB, tak kabel JME budou vyměněny v délce celého průchodu pod ulicí Jugoslávskou) Vzniklým obloukem se poškodilo blízké vedení hlavního řadu nízkotlakého rozvodu plynu. Plastové polyetylenové potrubí bylo poškozeno. Také první, kdo začal na havárii pracovat byli právě "plynaři". Museli vedení utěsnit a poškozenou část vyměnit.

.
Klik pro podrobnosti.....

O jaký kabel JME se jednalo?
Náš kabel byl  AYKY 185+120 (230/400V).

Jak se objevilo napětí 600V DC na domovních přípojkách?
Pokud došlo ke spojení napájení trakčního vedení na fázový vodič distribuční sítě nn, tak vzhledem k tomu, že druhý pól stejnosměrné soustavy je spojen se zemí (koleje), pak se toto napětí logicky objevilo v postižených fázích na všech přípojkách v dané oblasti.


Klik pro podrobnosti.....

Kdo bude hradit způsobené škody?
Smlouvy s odběrateli elektrické energie má JME. Přívodní vedení je JME. My tedy zodpovídáme za to, co za napětí se u zákazníka objeví. Toto "poruchové" napětí se dostalo k zákazníkovi po naší síti. Proto tedy pokud nejednají poškození spotřebitelé s nějakou pojišťovnou, měli by se obrátit na naši obchodní kancelář. Prozatím evidujeme všechny poškozené, kterým se později budou škody nahrazovat. Podrobnosti způsobu dořešení náhrad budou známy až po řádném prošetření.

Jak dlouho poruchové napětí bylo ve vaší síti?
Asi 11:07 byla nahlášena porucha. V 11:45 byl vypnuty všechny kabely JME. Porušený kabel DPMB byl vyřazen z provozu kolem 12:20. Ovšem do té doby jsme již sami odpojovali přípojky v oblasti havárie. Takže zhruba čtyřicet minut se toto napětí objevovalo v síti JME. Toto napětí kabelovým rozvodům neublíží, protože kabely jsou testovány na 4kV. Ale protože toto napětí způsobilo porušení elektroměrů, předřazených jističů a pojistek u spotřebitele, který měl funkční jištění se toto poruchové napětí objevilo krátce. Ovšem na zničení domácích spotřebičů to stačilo.

Jak dlouho trvala vaše odstávka?
Dodávka elektrické energie o napětí 230/400V byla obnovena v 13:30, ovšem pouze na domovních přípojkách odběratelů. Ten den se stačilo ještě vyměnit deset elektroměrů, další den patnáct. Správce převážné většiny poškozených bytů je společnost BYTASEN, která doporučila své smluvní firmy. Protože JME se nezabývá opravami elektroinstalací, oznámili jsme toto omluvnými vývěskami, kde jsme uvedli kontakt na který se mají odběratelé obrátit s opravami rozvodů, případně spotřebičů.


Klik pro podrobnosti...

Kolika odběratelů se tato porucha dotkla?
Zatím se neví přesné číslo. Jednalo se totiž pouze o jednu fázi rozvodu, což nelze vzhledem k rozfázování  přesně určit. Ale nyní evidujeme zhruba 26 poškozených odběratelů.

Jaká je celková škoda?
V této fázi nelze přesnější součet odhadnout, protože doposud ještě nejsou nahlášeny všechny případy.


Klik pro detaily.......

Je pravděpodobné, že se při stávajícím stavu kabelů (JME, MHD), může taková porucha opakovat?
Toto není první případ, který nastal. Již jeden pamatuji. Stav našich kabelů není špatný fyzickým stářím. I my máme řadu poruch na relativně nové síti tím, že nám někdo kabel poruší. Stačí poškodit plášť kterým pronikne voda a za nějaký čas vznikne nepředvídatelná porucha. I v tomto případě se jednalo o běžný provozuschopný AYKY kabel, tedy nikoliv o nějaký "historický" kabel, jak by se snad mohl někdo domnívat.

Děkuji za rozhovor...

V době, kdy jsme psali tento článek nám ochotně přislíbil rozhovor i pracovník DPMB.... příště.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933