Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ampere Andre Marie (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.05.1998
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ampere Andre Marie


Kdo to byl?
ze dne: 1.05.1998

Narozen 1775, zemřel 1836, francouzský fyzik a matematik. Vybudoval základy magnetismu, zejména elektrodynamiky, objevil důležité zákony., dokázal, že selenoid se chová jako magnet, navrhl mnoho měřících technik a přístrojů (galvanometr, komutátor).

Ampérhodina značka Ah dříve užívaná jednotka pro el. náboj
Ampérovo pravidlo udávající směr působení magnetického pole v okolí vodiče protékaného elektrickým proudem na magnetické množství. Vloží-li pozorovatel pravou ruku na proud tak, že prsty ukazují v jeho směru a dlaň je obrácena k místu pozorování, palec ukazuje směr magnetického pole v tomto místě.
Ampérův zákon vztah mezi silou F, kterou působí magnetické pole s indukcí B na vodič délky l, svírající se směrem indukce úhel, protéká-li tímto vodičem el. proud.
Ampérzávit zn. Az, dříve užívaná značka magnetomotorického napětí, ekvivalentní A (ampér), 1Az (A) je magnetomotorické napětí buzené proudem 1 ampéru, protékajícím obvodem s jedním závitem.


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.